Mad til vandreturen

Mængde, idéer og opskrifter

 

Det kan være svært at vælge mad til en flerdags vandretur, hvor man ikke kommer forbi indkøbsmuligheder, men det kan sagtens lade sig gøre til en 14 dages tur. Bliver turen længere end de 14 dage, er det noget sværere, hvis man skal holde sig under 25-30 kg oppakning.

I det følgende vil jeg give dig en række forslag, huskeregler og ideer.

  • Vælg altid madvarer, der har en kort kogetid.
  • Undgå så vidt muligt indpakninger i glas og metal.
  • Frugt og grønt er lækkert, men det vejer alt for meget, hvis man ser på deres begrænsede næringsværdi.
  • Det er en god idé at ompakke originale emballager til lettere og smartere vandrevenlige indpakninger.
  • En god blanding af krydderier er altid godt at have med. Mine favoritter er salt, peber, kanel, chilli, hvidløg og muskat.

 

Undervejs kommer du sikkert forbi frisk frugt og grønt. Spis dig mæt og fyld lommerne, så du har nok til samme dag. Det spare på din mad i rygsækken… men undgå at komme i klammeri med plantageejerne.

 

Her er en liste, som du kan lade dig inspirere af: sukker, havregryn, hurtigt kogende pasta og ris, røget pølse, vacumpakke slagterkød i skiver, brød i en hård plastikindpakning, olie hældt på en lille beholder, tørrede frugter, chokolade og müslibar, mel, bagepulver, tøræg, tørrede bønner og ærter, tørmælk, røget og saltet kød, tørrede suppekoncentrater, nødder, peanutbutter, marmelade, honning, kaffe, te, bouillon, pulverbudding, spaghetti, pastasauce i pulverform, kartoffelmospulver.

Naturen selv er også leverandør af næringsrig kost. Er der noget bedre end friskfanget fisk, friskplukket bær eller veltilberedte rødder? Birken og poplartræet har en saftig indre bark, som smager dejligt, men spis aldrig mosser og kun svampe, som du ved kan spises. Gå kun efter de rødder, som du ved kan spises, med mindre du vil eksperimentere med dit helbred eller har tid til en langvarig “edibility test”. Der er mange almindeligt forekommende planter, som man kan spise. Rødderne fra mælkebøtte, tidsel, burre og dunhammer. Blomsten fra mælkebøtte og de friske blade fra bøg, tidsel og mælkebøtte er gode eksempler.

Mængden af mad

Beregn hjemmefra, hvor meget du har behov for, og vej mad af en dag, hvor du tester de retter, som du har planlagt at tage med. En huskeregel er, at du skal beregne 25% højere kalorieindtag end på en normal dag. Men dette kan naturligvis variere, hvis du har et hårdt fysisk arbejde.

Madopskrifter

En vandrevenlig opskrift på chokoladebudding:

trekvart dl sigtet mel; 4 dl skummetmælkspulver; 2 teskefulde salt; 2 dl sukker, 1 teskefuld vanille og 2 dl cacao. Denne blanding røres grundigt rundt hjemmefra og hældes op i en 4 l. frostpose. Når man så er på tur hældes det hele i en gryde sammen med 13 dl kogende vand.

Fladbrød/snobrød:

1 kg mel; 1 teskefuld bagepulver; kvart teskefuld salt, et drys tørmælk, røræg og sukker. Tilføj vand til det har den rette konsistens.

Pandekager:

2 kopper mel, 1 teskefuld bagepulver, kvart teske salt, mælkepulver, som svare til en halv kop mælk, æggepulver, som svare til et æg, lidt kanel og muskat, bær, rosiner og lidt olie til panden. Hældes i en frostpose og når man er ude, tilsættes vand ind til den ønskede konsistens.

Kartoffelsirup:

6-7 kartofler skæres i mindre stykker og koges i 2 kopper vand. Vandet koges ned til der er en kop tilbage. Kartoflerne sies fra og vandet koges op. Imens det koger tilføjes 1 kop brun farin under omrøring. Væsken nedkøles efterfølgende og stilles til side i to dage, hvorefter man har en hjemmelavet sirup til pandekagerne.

Risbudding:

2 dl kopper kogte ris; 3 kopper mælk og en spiseske æggepulver rørt ud i lidt vand; en tredjedel kop sukker; halv teskefuld salt; halv kop rosiner og lidt kanel og muskat blandes sammen. Dette hældes i en passende skål med rigeligt olie og bages i en reflektorovn over et bål. Hold øje med den og afprøv konsistensen løbende.