Korrekt pakning af rygsæk

De fleste nybegyndere tager ofte alt for meget med på vandretur, også ting de ikke får behov for, men i lige så mange tilfælde ting med, som virkelig vejer alt for meget. Det grelleste eksempel, jeg har oplevet, er en pige, som tog en hårtørrer med, men jeg har også oplevet en, der tog 2 kg gulerødder og 2 kg æbler med. Det er lækkert at have med, men der er ikke særlig høj næringsværdi i. Mange drenge har det også med at tage cool udstyr med, som de aldrig bruger, eller kun bruger for at være smarte. Endelig er der også mange fyrer, der tager vin eller spiritus med. Hvis du ikke kan lade være med det, så tag i det mindste noget med, som ikke er i glasflasker! På vandretur gælder det om at lære begrænsningens kunst. Et godt huskeråd, når man pakker sin rygsæk lyder:

”Go light – but right. When in doubt leave it out.”

Jeg vil personligt anbefale følgende maksimal vægt, hvor det lave tal er til de spinkelt byggede og det højeste til de muskuløse og stærkeste.

Kvinder: 8 til 18 kg.        ***  ***        Mænd: 14 til 25 kg.

Før outdoor-butikker og outdoor-udstyr blev populære og derfor etableret i enhver større by, var der en periode i 1980’erne, hvor man måtte være lidt opfindsom. Dengang sparede jeg på vægten ved at tage et viskestykke med i stedet for et håndklæde, og jeg savede også min tandbørste over, så jeg kun havde den længde med, som jeg skulle bruge til at børste tænder. Jeg vejede alt tøj, og vurderede det op imod hinanden, og det var i det hele taget sjovt og spændende at begrænse sig. Langsomt op gennem 90’erne kom der mere og mere godt og lettere udstyr. Som eksempel det hurtigttørrende lette håndklæde, og op gennem 00’erne og 10’erne har letvægtstøj og udstyr næsten overtaget hele markedet, således at det er svært at finde de gode gamle naturprodukter. For at være ærlig er udviklingen fantastisk og en kæmpefordel for alle der elsker outdoor-livet.

Noget af det, som man bør lade blive hjemme, er barbermaskinen, spraydåsen og den elektriske tandbørste. Alt personligt hygiejne bør pakkes om, således at man eksempelvis kun tager den mængde shampoo med, som man forventer at skulle bruge.

Når man er på flerdagsvandreture og selv står for maden, bliver rygsækken dagligt lettere, hvilket er en fornøjelse. Dertil skal siges, at man også langsomt vænner sig til at have vægt på ryggen. Typisk tager det 3-5 dage, hvorefter rygsækken nærmest er en integreret del af en selv.

For at forhindre at oppakningen bliver våd, pakker nogen alle deres ting ned i en stor sort sæk, andre fordeler deres tøj ud i mindre plastikposer. For eksempel strømper i én og t-shirt i en anden osv., hvorefter man placerer det på en måde, som gør, at man hurtigt kan finde det frem. Under alle omstændigheder er det en god idé at placere regntøj og en sweater øverst i rygsækken, så man hurtigt kan få fat i tørt tøj og regntøj, hvis situationen skulle skabe behov for det.

Personligt har jeg en rygsæk, som har vist sig 100% vandtæt, og hvis det står ned i stænger, sætter jeg et yderbetræk omkring rygsækken, så jeg bruger faktisk ikke pose-tricket, men jeg vil anbefale andre at gøre det, for det er virkeligt bittert ikke at have tørt tøj, når man kommer våd og kold frem.

Når jeg fordeler mine ting har jeg strømper og sokker i en lomme, trøjer i overlommen og hue, buffs og handsker samt undertøj i den anden lomme. Selve pakningen er en lille videnskab i sig selv. Således bør man altid tænke: De tungeste ting skal være anbragt øverst i rygsækken og tæt ind mod kroppen, men uden at genere under gang. Vægtfordelingen i rygsækken skal også fordeles lige, så den ene side ikke vejer mere end den anden. Jeg vil heller ikke anbefale, at man har løse ting hængende og dingle uden på rygsækken, det kan blive en stor gene, både for dig selv, men også for de andre vandrere, især hvis det er noget som samtidigt rasler eller banker mod kanter og laver larm. Man kan dog lade ting tørre uden på rygsækken ved at surre det fast.

Hvis du har forlommer i et bælte eller en foranhængende rygsæk, er det en god idé at have kamera, gps, kort, eventuelt kompas her, da det er noget, som du jævnligt kan få brug for. Andre ting man måske gerne vil have frem hurtigt kan placeres i toplommen, netlomme eller i en sidelomme. Det kunne eksempelvis være en snack, fuglebog, myggeolie eller dagbog. Nogen har også sidelommer i bukserne. Med tiden finder du dine egne veje til pakning af rygsækken, men dette er en vejledning til dig, før du drager ud på din første længere tur.