Vandreudstyr: fodtøj / sokker / sovepose / liggeunderlag / telt

Fodtøj til vandreturen

Tag aldrig på vandretur i et par splinternye vandrestøvler eller vandresko, men gå dem til før du tager dem med. Gå dem til på et ujævnt terræn, altså ikke på asfalt eller andet fast underlag. Første gang går man 3-5 km., anden gang går man 10 km., og endelig er det en god idé, at slutte af med 10-15 km. Alt afhængigt af, hvor lange dagsmarcher du regner med at tage på selve turen. Det terræn du afprøver støvlen/skoen i, skal så vidt muligt ligne det terræn, hvor turen skal foregå. Når du går dit nye fodtøj til, er det en god idé, at have vabelplaster med på turen. Så snart du mærker de første anstød til gener, bør du tage dine forholdsregler og sætte et ekstra lag hud på det sted, hvor problemet er ved at opstå. Jo før du gør det, jo bedre.
En vandrestøvle bør rengøres og imprægneres, efter den har været brugt på en længere tur.

Det udstyr vi har på fødderne under en vandretur er velsagtens det vigtigste udstyr overhovedet på en vandretur. I værste fald kan et par dårligt tilgåede vandrestøvler spolere din vandretur fuldstændigt, men hvis du har et par tætte og godt tilgåede sko eller støvler på, så er det den halve vej til gode oplevelser. Man kan sige, at fodtøjet optimalt set ikke skal være noget man tænker over.
Når du står i butikken og skal vælge dit fodtøj til vandreturen, er der først og fremmest to ting, som du skal forholde dig til. For det første, om du skal vælge læderstøvler eller støvler af kunstmaterialer, og for det andet, om du skal vælge en vandresko eller en vandrestøvle.

  • Læder er i de fleste tilfælde stærkest, og vil ved korrekt pleje holde i rigtigt mange år.
  • Mange vil også sige, at læder er det smukkeste valg.
  • For mange fanatiske friluftsentusiaster er valget nemt, de foretrækker simpelthen naturproduktet – læder, men i virkeligheden bør valget ikke være så nemt.
  • I dag er kvaliteten af diverse kunststoffer så høj, at de sagtens kan have fordele frem for læder.
  • De er mere fleksible, lettere og kan have større åndbarhed. Inden for kunstmaterialer kan nævnes Gore-tex og Sympa-tex.

Huskeregler:

  • En læderstøvle kan ved korrekt brug fra starten forme sig præcis efter sin ejermands fod, og af samme grund er en læderstøvle en højest personlig ting, som man ikke bør låne ud til andre.
  • Dit fodtøj skal holdes og passes korrekt. Det vil sige, at det bør imprægneres efter hver tur, og aldrig tørres ved for varme temperaturer. Under 20 grader celsius er helt ideelt. Hvis temperaturen er for høj, risikerer man, at der kommer små krakeleringer i læderet.
  • Det er altid en god ide, at udfylde fodtøjet med sammenkrøllet avispapir, når det ikke bruges. Det vil også gøre tørringsprocessen kortere. Med hensyn til imprægneringen afhænger behandlingen af, hvilken overflade fodtøjet har. Der findes mange forskellige typer læderfedt; eksempelvis nikwax.

Man skal også tænke på, hvilket terræn man skal gå i, og hvilken slags vejr og føre man kan forvente af stedet. Er terrænet meget stenet? Drejer det sig om småsten eller større sten? Er det fastsiddende sten eller løse sten? Er terrænet hovedsageligt glat, fugtigt, ujævnt osv.? Alle sammen detaljer, som kan have betydning for valget af fodtøj. Hvis terrænet er meget ujævnt og vanskeligt, skal man vælge en støvle, som er halvstiv, og som har en relativ tyk bund. Altså en støvle, som kan give dig god ankelstøtte, og hvor dine fødder ikke bliver generet af terrænets ujævnheder. Meget ujævnt terræn kræver en både hård og ufleksibel sål. Almindelige jævne bjergstier kan generelt klares i en støvle eller sko med en mere fleksibel sål.

Ankelstøtte kan være af stor betydning, både i forhold til kompensation for et ujævnt terræn, men også som hjælp på meget lange vandreture, hvor træthed gør din fod og ankel mindre stabil. Hvis der er noget, du ikke har brug for, er det en forstuvning eller ankelskade!

Hvis man skal gå en del på et underlag, hvor der ligger mange småsten, er risikoen for at skride noget større, og da skal man sørge for at vælge en støvle med markant profilerede såler, der griber godt fat i underlaget. Hvis en stor del af vandreturen foregår i et meget fugtigt terræn eller i højt græs (morgendug), eller et sted med ekstrem nedbør, kan det være en god idé, at vælge en støvle, som er garanteret vandtæt. I ekstreme tilfælde er en form for gummi-vandrestøvle at foretrække.
Når du prøver støvlen første gang i butikken, er det muligt at den stive støvle umiddelbart føles ubehagelig at gå i, og det tager lang tid, før den har formet sig efter din fod. Optimalt set vil den gode støvle være god at gå i fra starten. Når man skal vælge størrelse, er det også værd at tænke på, at en varm fod er større end en kold, og at der skal være plads til en god sok.

Strømper og sokker

Dette felt er sin helt egen videnskab, og det er nok et felt, hvor hver må blive sin egen forsker. I dag kan man få sokker, som er skræddersyet til ens fod. Vælg derfor din præcise størrelse og ikke en intervalsok, der passer fra 40-45! Sokken eller strømpen må heller ikke have folder eller mærkelige udposninger, da de ofte forårsager vabler eller gnavsår.

Rens og børst dine fødder hver aften, så der ikke sidder snavs, sand og andet, der kan gnave mod din hud. Når du er undervejs, så hav altid et par skiftesokker parat, så de kan afløse dem, som har været omkring en træt og svedig fod. Det giver fornyet energi.

Personligt anser jeg det for at være mest behageligt at bruge to par. Et par åndbare strømper inderst, eventuelt et par meget fine løbestrømper, og så et par gode kraftigere sokker uden på. Dette kan være en sok af uld eller et blandingsprodukt. Der findes mange specieldesignede sokker til trekking, og det er bare med at prøve sig frem. De udvendige sokker skal helst være forstærket ved trædefladerne – hæl og tæer.

 

Soveposen til vandreturen

På vandreturen er natten ens essentielle restitutionsperiode (afslapning og opbygning), derfor skal man have et komfortabelt leje. Et godt liggeunderlag og en tilpas varm sovepose.
Efter du har brugt soveposen skal du lufte den godt igennem. Kroppen afgiver 0,15-0,75 liter i form af kropsvarme på en nat. Hvis den er for varm, afgiver du meget kropsvarme. Er den for kold, fryser du.

Ved jævnlig brug skal soveposen blot stoppes ned i opbevaringssækken, men
formentlig er din sovepose gemt væk det meste af året. Når den er lagt til side, er der flere materialer som har bedst af, at de ikke ligger sammenpresset i en lille sæk, men har mulighed for at tage den form, som de har, når de ikke er presset sammen.

Lagenpose og ydertræk forlænger din soveposes levetid og giver ekstra varme, men giver også ekstra vægt i din rygsæk!
De fleste soveposer kan vaskes ved 40-60°, men den skal endelig skyldes med rigeligt vand bagefter.

Liggeunderlag

Det mest anvendte er i dag selvoppustelige liggeunderlag eller mindre luftmadrasser, som kan sammenpakkes, således at de ikke fylder mere end en halv liter mælk. Når man er ung, kan man ofte ligge behageligt på et tyndt underlag, men i dag er det heldigvis muligt at få underlag til vandreturer, som er helt op til 10 cm tykke. Tjeck dem ud i butikken, og insister på at få lov at ligge på dem. Der er nemlig mange, som ikke er særligt skridsikre. Derfor ender det med, at man i løbet af natten er rutsjet af og ligger i en klump i enden af teltet. Det giver ikke en optimal nattesøvn! Så skridsikkerhed og komfort er vigtige ting, men også isuleringen, der er lige med graden af beskyttelse for kulden, som jorden stråler op imod din krop. Derfor er et ordentligt liggeunderlag godt at have med.

Telt til vandreturen

At vælge det rigtige telt er en smagssag, men jeg vil råde til, at man ikke vælger et telt, der vejer for meget. En regel kunne være, at teltets samlede vægt ikke må overstige 1,5 kg per person, som kan ligge i det. Man kan herefter fordele vægten mellem sig. Det vil sige 4,5 kg for et tre-personers telt. Det skal desuden være vindstabilt og vandtæt, så det går ikke med et Harald Nyborg-telt! Der er virkelig mange gode mærker, så det er svært at fremhæve et for de andre. Find det du tænker kunne være egnet, og spørg så eventuelt mig inden du køber det, så kikker jeg lidt på specifikationerne.