Forholdsregler mod flåt

Flåt: latinsk navn – Ixodidae, hvilket betyder blodmide.

Først og fremmest er det vigtigt, at man ikke lader sig skræmme af flåten, men begiver sig ud i naturen og nyder at gå uden for de afmærkede stier. Tager man sine forholdsregler, er der ikke noget til hinder for en smuk skovtur.

Der er selvsagt blevet brugt et utal af metoder til at få skovflåter til at slippe sit greb på vores hud, og der findes gruopvækkende vandrehistorier om, hvordan flåter skulle kunne grave sig langt ind i kroppen, hvis man ikke opdager dem i tide. Her skal der ikke skabes noget skræmmebillede, men blot oplyses om, hvad dette blodsugende væsen kan gøre af skade, og hvad man kan gøre for at forhindre det.

Skovflåten sidder typisk og vejre på et græsstrå et skyggefuldt sted, hvor den venter på et offer skal komme forbi. Når det lykkes flåten at komme over på et varmblodigt væsen, kravler den frem imod et blødt stykke hud. Her bidder den sig fast… rigtigt godt fast, hvis den får tid til det. Det skyldes, at dens mund er indrettet med modhager. Her sidder den så og suger blod, hvilket kan ses i dens bagparti, som bliver større i takt med at den suger.
Jo før man får den fjernet jo bedre, da den i uheldigste fald kan overføre bakterier som Borrelia (kan give lammelser) og encephalitis (kan give hjernehindebetændelse). Der indrapporteres omkring 150 tilfælde hvert år, men flere tusind søger læge. Hvis man er bange for, at man har fået overført en bakterie, bør man straks opsøge sin læge. Det normale advarselssignal er, at man har fået en rund rød ring omkring det sted, hvor flåten har bidt.

Det er mange forskellige råd til, hvordan man kan fjerne en flåt, men det er altid bedst, at man får fjernet hele flåten og ikke river den over, således at mundpartiet bliver siddende på huden.
Det er vigtigt at flåten fjernes i et snuptag og fuldt ud, da stress nemmere kan få den til at overføre bakterien og hovedet ikke må blive siddende tilbage.

Her kommer forskellige råd:

1. Tag et langt brusebad, når du er hjemme fra skovturen, hvor du bruger rigeligt med sæbe eller shampoo. Vand og sæbe kan få dem til at slippe grebet.

2. Man kan også trække den af med pincet eller tægetang. ADVARSEL: Pas på med at klemme dyret, da det kan bevirke, at du presser bakterierne ind i dig selv!

3. Brug en frisk skive hvidløg, som presses og smøres ud på flåten, som efter nogen tid vil slippe grebet.

4. Skrab den af med negl eller barberblad. Dette vil jeg ikke anbefale!

5. Smør flåten ind i et tykt lag olie, eventuelt sololie. Grib den herefter så tæt ved dens hoved som muligt, og træk ud med en roterende bevægelse.

6. Man kan også forsøger at brænde den med en tændstik eller stikke en brandvarm nål ind på flåten.

Der findes en række andre metoder, men i hvor høj grad disse egentlig virker vides ikke. Jeg har forsøgt med sprit, benzin og salt – med skiftende succes.
Skulle man være uheldig ikke at få hovedet med ud, så fjern det med en pincet, og rens efter med et desinfektionsmiddel. Hold efterfølgende øje med stedet. Er der overført en bakterie, vil det give sig til udslag fra 2 til flere dage efter.

Forebyggelse:

1. Spis hvidløg dagen før du skal ud i flåt-terræn, enten i form af kapsler eller endnu bedre; ved at spise den ægte vare.

2. Undgå at gå i højt græs og undgå at gå i områder med mange bregner.

3. Slå på græs og buske foran dig med en kæp. Det kan ryste flåterne af blade og græsstrå.

4. Brug ikke sandaler; stop bukserne ned i sokkerne og stop trøjen ned i bukserne.

5. Brug gummistøvler, hvis du går i højt græs eller et andet sted, hvor du ved findes flåter.

6. Undersøg din krop og dine børns, når du kommer hjem fra en skovtur eller naturvandring. Er du alene så brug også et spejl, da de ynder at sidde i armhuler, skridtet og andre ømfindtlige steder.

7. Hvis du opholder dig i længere tid i naturen, så undersøg dig selv hver 3-4 time. Overførslen af bakterier sker gerne efter 12-14 timer.